Ilgaz Flora ve Fauna
Yurdumuz orkide bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden biridir. Ülkemizde yetişen 24 çeşit orkidenin büyük çoğunluğuna Ilgaz Dağı’nda rastlanır. Orkidenin yumrularından salep elde edilmektedir. Her yıl salep elde etmek amacıyla aşırı derecede ve bilinçsizce orkide toplanması bu güzel bitkilerin varlığını tehdit etmektedir. İyi bir koruma ile son derece güzel ve gösterişli bu bitkiler gelecek nesillere ve araştırma kurumlarına açık bir inceleme alanı olacaktır. Orman altı bitkiler içinde bodur çalılar, fındık, kuşburnu, böğürtlen, orman gülü, kızılcık, funda ve yabani erik gibi yine otsu ve çalımsı bitkiler yer alır. Eşsiz güzellikteki çiçekler de orman altı formasyonu içindedir. Menekşeler, sümbüller ve çiğdemlerin yanı sıra eşine az rastlanan birçok endemik bitki Ilgaz Dağı’na farklı bir güzellik katmaktadır.
.
İlçenin ormanları, eşsiz güzellikteki manzaralarının yanı sıra ekonomik değeriyle de önemlidir. İğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar, Ilgaz Dağı’nın güney yamaçları, Hacıhasan ve Engine Dağlarıyla yer yer güneydeki dağlık kesim üzerinde görülür. Orman formasyonu içinde sarıçam, karaçam, köknar, çok az da olsa yabani kavak, yer yer meşeler, ardıç, kocayemiş, alıç gibi ağaçlara da rastlanır. Ormanın alt sınırından itibaren başlayan karaçamlar, köknarla karışık olarak yükseklere çıkıldıkça yerini sarıçama bırakır.
.
Bölgenin ormanlık ve kayalık olması yabani hayvanlara rahat yaşama imkânı sağlamaktadır. Ilgaz Dağlarında, geyik, karaca, yaban domuzu popülâsyonu; son zamanlarda yapılan koruma çalışmaları ve köylerden ciddi anlamda göç olması nedeniyle artmakta olup, karacalar ilçe merkezindeki tarlalarda bile görülebilmektedir. Eğer şanslı iseniz Ilgaz Dağı’nda seyahat ederken karaca veya geyiğe rastlayabilirsiniz.