ılgaz trekking, ılgaz dağcılık, ılgaz dağ yürüyüşü, ılgaz akbak otel

Ilgaz Trekking ve Dağcılık

İlçemiz sınırları içinde olabildiğince fazla trekking rotaları mevcut olup bu alanlardan en çok kullanılanlar şunlardır:
.
1. Derbent Şehitliği – Çömert Parkuru: Şehitlikten güneye doğru Cömert Köyü istikametine yaklaşık 7 km.lik orman içi bir güzergah olupbu parkur için uygun başlangıç noktası Derbent Otel’in önündeki şehitliktir.
Yürüyüşü seven her yaş grubu için uygun bir rotadır.
.
2. Kırkpınar Göleti – Emir Gazi Tepesi: Gidiş dönüş 6.5 –7 km.lik bir parkur olan güzergahta1800 m. rakımdan başlanarak2404 m.ye çıkılmaktadır. Normal hava şartlarında 3-4 saat kadar sürmektedir.
Kırkpınar Yaylasının sırtını yasladığı Emir Gazi Tepesi Çankırı ile Kastamonu arasındaki sınırı çizmekte olup zirvesi hem Çankırı tarafı hem de Kastamonu tarafı için mükemmel manzaralar sunmaktadır. Çıkış ortalama olarak 2 – 2.5, iniş ise 1 – 1.5 saat sürmektedir.
.
Gençler ve kendini genç hisseden orta yaş grubu için uygun bir rotadır.
.
3. Kadınçayırı Yıldıztepe – Saraycık Yaylası Rotası: Bu rota9 km civarında olup ortalama % 10’luk bir eğime sahiptir. Bu özelliği ile her yaş grubuna hitap eden ve gezenlere görsel anlamda ormandaki tüm güzellikleri sunan bir parkurdur. Saraycık Yaylasındaki küçük göletler görülmeye değerdir. İdeal çıkış zamanı Mayıs ayının sonları olmakla birlikte bahar ve yaz aylarının tamamında tercih edilebilir.
.
4. Kadınçayırı-Saklıyurt-Süt Gölleri Rotası: Bu rota yaklaşık12 km civarında olup, Kadınçayırı’ndan Dikenlipınar tepesine ulaşan orman yolu kuzeye doğru takip edildiğinde Saklıyurt mevkiine ulaştırır. Saklıyurt’un devamında dere boyu takip edilerek orman örtüsünün bittiği yerde birden karşınıza çıkan büyükçe alan Süt Gölleri Mevkiidir. Haziran ayının başı çıkış için en ideal zamanıdır. Kış hariç yılın dokuz ayında kullanılabilir.
.
5. Tepelice-Karakaya Rotası: Bu rota Tepelice Yaylasından başlayıp, orman gözetleme kulesine oradan da Karakaya’ya kadar devam etmektedir. Karakaya’dan güneşin batışını seyretmek görülmeye değerdir. Bu rotayla aynı zamanda Serçeler Yaylası’na ve Danişment Gölü’ne de gidilebilmektedir.
Dağcılık sporu amacıyla genelde Ilgaz Dağının iki zirvesine tırmanış yapılmaktadır.
.
Küçükhacet (2546 m.) Yaz-Kış Rotası: Gidiş-Geliş toplam12 km. Ilgaz Dağlarının ikinci zirvesi olan2546 m.lik Küçük Hacettepe’ye Ilgaz Doruk Mevkii Karayolları Bakımevi bitişiğinden doğu istikametinde orman yolundan devam edilerek2 km ileride yer alan ve kamp alanı olarak kullanılan Ilgaz Obası’na (1800 m.) ulaşılmaktadır. Oradan sırt takip edilerek Küçük Çaltepe’ye (2150 m.) çıkılmakta, Geyik Gediği (2090 m.) takip edilerek sırttan zirveye ulaşılmaktadır.
.
Alternatif Küçükhacet Yaz Rotası: Gidiş-Geliş toplam10 km. Araçlarla Ilgaz Kastamonu Karayolundan Mülayim Yenice – Cömert-Yıldıztepe istikametinde8 km ileride faaliyetin başlayacağı yer olan Mülayim Yaylasına ulaşılır. Buradan başlayan yürüyüş Yaylanın içindeki dere takip edilerek sizi Gâvur Kayalarına getirecektir. Kayalık bölgeyi sağınıza alarak ve ileride dağın doğu yamaçlarından batıya yönelerek zirveye ulaşılmaktadır.
.
İnişte batı sırtından Geyik Gediğine kadar inilmekte, oradan soldaki dere yatağı kullanılarak orman yoluna ulaşılmakta, sağdan orman yolu takip edilerek kavşak noktasından sola dönülerek Yaylaya inilmektedir.
.
Teknik malzeme gerektirmeyen etkinlikte çıkışta ve inişte farklı rotalar denemek mümkündür.
.
Küçükhacet etkinliği arzuya bağlı olarak günübirlik veya iki günlük olarak planlanabilmektedir.
.
Büyükhacet Tepe (2587 m) Yaz Rotası: Gidiş Geliş25 km olan rota iki günlük olarak planlanmaktadır.
.
1.Gün Yıldıztepe’ye ulaşım, kamp kurulması ve 10-15 km.lik bir yürüyüş
.
2.Gün sabah erken 05-06 gibi başlayan yürüyüş kuzey-kuzeydoğu istikametinde vadi takip edilerek Mülayim Yaylası (2 Km), Belen Gediği (7 Km.), Kaynar (9 km.) Taşlık Sırtı (10 km), Büyükhacet (12.5 km.) şeklinde gerçekleşmekte ve 10-12 saat sürmektedir.
.
Çıkış yapacakların mevsimine göre kıyafet seçmeleri, iyi bir trekking ayakkabısı ve baton getirmeleri yeterlidir.
.
Küçükhacet’ın Kastamonu iline bakan tarafı uçurum olduğu için, kuzey tarafından tırmanış tehlikeli ve zordur. Ilgaz Dağının büyük zirvesine (Büyükhacet 2587) hem Çankırı hem de Kastamonu tarafından tırmanış yapılabilmekte olup, çıkış Küçükhacet’a göre daha kolaydır.
.
Her sene Çankırı Dağcılık, Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Spor Kulübü ile Ilgaz Kaymakamlığı tarafından ortaklaşa olarak 19 Mayıs’ta Büyükhacet’e “Gençlik Tırmanışı” ve 29 Ekim’de de Küçükhacet’e “Cumhuriyet Tırmanışı” düzenlenmektedir.